Boete overstappen

Bij de meeste energieleveranciers kun je een vast contract afsluiten. Zo kun je kiezen uit een 1-jarig, 2-jarig, 3-jarig of 5-jarig contract. Over het algemeen sluit je een vast contract af met vaste tarieven. Dit houdt in dat je het aantal jaar van je contract dezelfde tarieven voor je verbruik betaalt. Het is fijn om zekerheid te hebben, maar niet iedereen is tevreden over zijn huidige energieleverancier. Ze zien bijvoorbeeld een betere actie of aanbieding of willen liever een korter contract. Je kunt altijd overstappen naar een andere energieleverancier, maar afhankelijk van de duur van je contract is het mogelijk dat je een boete moet betalen! Des te langer het contract nog duurt, des te hoger zal de boete zijn. Maar gelukkig zijn er wel maximum bedragen vastgestelt voor de boetes! Hoeveel boete moet je betalen als je wilt overstappen naar een andere energieleverancier?

Overstappen

Er zal naar je huidige contract worden gekeken als je wilt overstappen. Of je gelijk kunt overstappen is afhankelijk van de duur van je contract. Loopt je contract binnen enkele maanden af, dan zal het contract bij je nieuwe energieleverancier ingaan als je huidige contract is afgelopen. Zit je echter nog een langer dan een half jaar aan een contract vast, dan kun je over het algemeen wel gelijk overstappen. De kans bestaat echter wel dat er een boete betaald moet worden. De hoogte van de boete is afhankelijk van de resterende tijd van het contract. Er geldt een maximum bedrag. Dit kun je in de tabel hieronder vinden. Let er wel op dat de boete per product geldt. Zeg je dus zowel gas als stroom op? Dan moet je de boete verdubbelen. Je kunt dus maximaal een boete van 250 euro krijgen.

Ook bestaat de kans dat je eventuele kortingen en acties moet terug betalen. Lees dus altijd de voorwaarden na als je tussentijds wilt overstappen. Sommige energieleveranciers nemen de boete van je oude energieleverancier over en betalen deze zelf. Let er echter op dat ze dit nite allemaal doen of dat ze een vergoeding geven tot een maximum bedrag!

Tabel maximale boete

Contractduur Resterende looptijd Maximale boete           
1 jaar Minder dan een jaar             50 euro
Meer dan een jaar          Minder dan 1,5 jaar 50 euro
  1,5 tot 2 jaar 75 euro
  2 tot 2,5 jaar 100 euro
  Meer dan 2,5 jaar 125 euro


 

De meeste energieleveranciers hebben interessante acties en aanbiedingen voor nieuwe klanten! Klanten die al jaren bij dezelfde energieleverancier zitten betalen vaak de hoofdprijs. Het wordt juist aangeraden door onder andere de Consumentenbond en de NMA om regelmatig over te stappen. Hiermee kan je gemiddeld 500 euro besparen! Bekijk hier de leukste acties, aanbiedingen en cadeaus van de energieleveranciers van dit moment!