Energie overstappen

Energie overstappen

Er zijn verschillende mogelijkheden als je een energie afsluit. Bij de meeste aanbieders sluit je een contract af voor één, twee, drie of vijf jaar. Het voordeel van een vast contract is dat je in die periode niet voor verrassingen kan komen te staan. De prijs voor energie blijft namelijk in die periode hetzelfde. Ook heb je er verder geen omkijken meer naar. Maar behalve vaste tarieven kun je ook kiezen voor een variabele prijs. De prijs voor energie is dan afhankelijk van de markt. De ene keer zal je goedkoper uit zijn dan met een vast contract, maar de andere keer juist duurder! Om het goedkoopst uit te zijn doe je er slim aan om één keer per jaar je contract en tarieven na te kijken en te vergelijken. Als nieuwe klant kan je namelijk vaak gebruiken maken van leuke acties waardoor je voordeliger uit bent! Wat wil je weten als je van energie wilt overstappen?

Hoe kun je overstappen naar een andere energieleverancier?

Veel mensen zijn een beetje huiverig als ze willen overstappen naar een andere energieleverancier. Ze blijven bij hun huidige energieleverancier plakken omdat ze geen zin hebben in geregel of ze zijn bang dat ze zonder stroom komen te zitten. Gelukkig is het overstappen tegenwoordig heel goed geregeld zodat je zelf zo min mogelijk hoeft te doen en niet het risico loopt dat je zonder gas en stroom zit! Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar een andere energieleverancier wilt overstappen.

Je contract

Voordat je wilt overstappen is het aan te raden om uit te zoeken hoelang je contract nog duurt. Wanneer je al jaren bij dezelfde energieleverancier zit en geen nieuw contract hebt afgesloten, dan heb je waarschijnijk een contract voor onbepaalde tijd. In dat geval mag je je contract opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Heb je wel een vast contract en loopt dit binnenkort af? Dan is je energieleverancier verplicht om dit aan je door te geven. Een contract mag nooit zomaar zonder bericht verlengd worden. Als consument moet je de mogelijkheid hebben om verder te kijken als je contract is afgelopen. Het kan ook zijn dat je nog een contract voor een aantal jaar hebt lopen en dat je daar graag vanaf wilt. In dat geval mag je overstappen, maar je loopt wel het risico op een boete. Het kan zijn dat je nieuwe energieleverancier je boete overneemt, maar bij veel energieleveranciers moet je hem zelf betalen! De hoogte van je boete hangt af van het aantal jaar dat je nog contract nog loopt.

Overstapservice

Bij alle energieleveranciers kun je gebruik maken van de overstapservice. In dat geval moet je je als klant aanmelden bij je nieuwe energieleverancier en je gegevens doorgeven. Je nieuwe energieleverancier zal de overstap regelen. Zij zal contact opnemen met je huidige energieleverancier om door te geven dat je geen klant meer bent. Afhankelijk van je contract zal je overstappen. Heb je geen contract of een contract voor onbepaalde tijd? Dan geldt de opzegtermijn van een maand en ben je daarna klant bij de nieuwe energieleverancier. Heb je een vast contract dat nog langer dan een half jaar loopt? Ook dan kan je direct overstappen. Duurt je contract minder dan een half jaar? Dan blijf je tot die tijd bij je huidige energieleverancier zitten. Wanneer je contract is afgelopen zal het contract van je nieuwe energieleverancier ingaan.

Gegevens

De meeste gegevens die je moet doorgeven spreken voor zich. Zo zal gevraagd worden om je naam en adres. Je huidige energieleverancier zal om je meterstanden vragen rond de periode dat je na de andere energieleverancier overstapt. Het is belangrijk om deze zo snel mogelijk door te geven zodat er een juist afrekening gemaakt kan worden. Zo kan het zijn dat je geld terug krijgt, maar ook dat je geld moet bij betalen. Dit is afhankelijk van je termijn bedrag en verbruik. Aan de hand van je verbruik zal je nieuwe energieleverancier een termijnbedrag vaststellen. Ga er niet zomaar van uit dat dit klopt! Kijk het altijd even na en pas het termijnbedrag aan. Je kunt beter per maand iets teveel betalen zodat je aan het eind van het jaar geld terug krijgt!

De meeste energieleveranciers hebben interessante acties en aanbiedingen voor nieuwe klanten! Klanten die al jaren bij dezelfde energieleverancier zitten betalen vaak de hoofdprijs. Het wordt juist aangeraden door onder andere de Consumentenbond en de NMA om regelmatig over te stappen. Hiermee kan je gemiddeld 500 euro besparen! Bekijk hier de leukste acties, aanbiedingen en cadeaus van de energieleveranciers van dit moment!

Maak jouw eigen website met JouwWeb