Goedkoopste energieleverancier

Veel mensen vinden het belangrijk om een goedkope energieleverancier te hebben. Het kan toch al snel een paar honderd euro per maand schelen. Je kan zelf op onderzoek uitgaan en verschillende tarieven van energieleveranciers vergelijken. Maar gelukkig zijn er ook verschillende sites waar je verschillende energiemaatschappijen kan vergelijken. Wat voor het ene gezin goedkoop is, kan voor een ander gezin juist duur zijn! Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar verbruik en naar het soort contract dat je wilt. Hoe kies je de goedkoopste energieleverancier?

Goedkoopste energieleveranciers

De meeste energieleveranciers hebben speciale acties om klanten te trekken. Hier kan je als klant flink je voordeel mee doen. Ze geven bijvoorbeeld kortingen als je klant wordt, maar ze kunnen ook een goedkoop energietarief aanbieden. Wanneer je van energieleverancier wilt veranderen, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Contractduur

Bij de meeste energieleveranciers moet je een contract afsluiten als je klant wilt worden. Dit kan bijvoorbeeld voor een jaar zijn, maar ook voor twee of drie jaar. Energiemaatschappijen houden van vastigheid, dus ze zullen je belonen als je jezelf voor langere tijd vastlegt als klant. In principe is de contractduur nog geeneens het belangrijkste. Belangrijker is het soort tarief waar je voor kiest bij de energiemaatschappij. Wil je namelijk een vast tarief of heb je liever een variabel tarief?

Vast tarief of variabel tarief bij de energiemaatschappij

Bij de meeste energiemaatschappijen kan je kiezen tussen een vast tarief en een variabel tarief. Met een vast tarief voor stroom en gas weet je precies waar je aan toe bent. Met een variabel tarief neem je een gok. De prijzen zijn nu misschien laag, maar ze kunnen altijd gaan stijgen. Op het moment ben je voordeliger uit met een contract met een variabel tarief. Maar de kans bestaat dat de tarieven worden verhoogd waardoor je alsnog duurder uit bent.

Zelf energieleveranciers vergelijken

Hieronder staat een tool waarmee je zelf kan vergelijken bij welke energieleverancier je het goedkoopst uit bent. Allereerst moet je je postcode invullen zodat de vergelijkingstool kan uitrekenen wat je vaste kosten zoals de energiebelasting is. Deze is afhankelijk van de gemeente waar je in woont. Daarna kun je je energie verbruik invullen. Als je deze niet precies weet, kun je ook het gemiddelde nemen van je gezinssituatie. Aan de hand van deze gegevens rekent de tool uit bij welke energieleverancier je het goedkoopst bent. Ze kijken hierbij naar de tarieven van gas en stroom, maar ze rekenen ook de acties en aanbiedingen mee zoals een welkomstkorting op je jaarrekening.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb