Energie besparen

Tips voor een lage gasrekening

Een gemiddeld huishouden verbruikt minder gas dan stroom. Maar gas is wel een stuk duurder, daarom is het altijd prettig als de gasrekening wat lager kan. Het meeste gas wordt gebruikt voor de kachel. Zeker in de winter stoken we de boel graag op om het huis warm te houden. In een strenge winter is de gasrekening een stuk hoger dan in een zachte winter. 

De eerste tip is dus om de kachel minder vaak en minder hoog aan te zetten. Een graad of 20 in huis is gemiddeld. Je kan de kachel 's ochtends gewoon aanzetten, maar zet hem vroeg in de avond weer lager. 's nachts is het niet nodig dat de kachel aanstaat en 's avonds koelt het niet gelijk met graden tegelijk af. 

Ook een goede isolatie is belangrijk. Zorg voor zo min mogelijk kieren en gaten om de warmte in huis te houden. Goede ramen en kozijnen dragen hier zeker aantoe. Laat ook de buitendeur niet onnodig lang openstaan. Warmte stijgt altijd naar boven, daarom is het belangrijk om de warmte zoveel mogelijk in de kamer te houden. Zit de trap in de gang? Zorg dan dat de deur naar de gang zoveel mogelijk dicht is. Heb je een trap in de woonkamer? Zorg dan dat boven de deuren dicht zijn. Ook een open of dichte trap kan verschil maken. Met een dichte trap kan de warmte minder snel naar boven.

Je gebruikt ook gas als je warm water gebruikt, dus als je bijvoorbeeld onder de douche gaat of iets onder de warme kraan afspoelt. Door minder gas te verbruiken kun je minder lang douchen. Dit is ook goed voor je waterrekening. Wanneer je met meerdere mensen thuis bent, dan kun je gas besparen door na elkaar te gaan douchen. Het water hoeft dan niet weer helemaal opgewarmd te worden. Dit geldt ook als je iets moet afspoelen. Probeer alles na elkaar te spoelen.

Veel mensen koken op gas. In principe kun je hier weinig op besparen omdat er toch gekookt moet worden. Het is een mogelijkheid om te bekijken of je elektrisch kan gaan koken. Stroom is goedkoper dan gas. 


Overstappen naar een andere energieleverancier

Een andere manier om geld te besparen op je gasrekening is door over te stappen naar een andere energieleverancier. Energieleveranciers hebben vaak allerlei leuke extraatjes voor nieuwe klanten, zoals een hoge korting of een leuk cadeau. Bekijk hier alle energie acties van dit moment.

Energie acties en aanbiedingen